czwartek, 25 września 2014

26-28 września 2014 Szlak Kulinarny w Gdyni - ujawniam menu kilkunastu restauracji!

Już w najbliższy weekend w Gdyni będzie można tanio zjeść na mieście i poznać klimat i smaki aż 20 restauracji! W związku z tym, że większość z nich nie ogłasza co będzie można zjeść moja koleżanka jak co roku postanowiła obdzwonić wszystkie restauracje na szlaku. 

Warto się wybrać ponieważ dania w określonych godzinach, które odnajdziecie na stronie -> kulinarnagdynia.pl

A więc UWAGA UWAGA, oto unikalne zestawienie menu kilkunastu restauracji, do których udało nam się dodzwonić i były skłonne uchylić rąbka tajemnicy. Nie będę ukrywała, że spora część do ostatniej chwili nie wiedziała co przygotuje. A poniżej moje zestawienie, mam nadzieję, że pomoże wam w podjęciu decyzji czy uczestniczyć w tym wydarzeniu i do jakiej restauracji się wybrać :)


LAVENDA CAFE
- zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem i tymiankiem
- zupa krem z pietruszki i gruszki ze śmietaną
- bruschetta z boczkiem i ratatouille
- sałatka z gruszką i serem brie

LUCA
- krem z cukinii
- krem z dyni

w sobotę:
- indyjskie curry z ciecierzycą
- ciabaty z mąki pszennej

w niedzielę:
- warzywa w cieście
- sałatka ze świeżymi figami

Warto dodać, że w Luca nie robią zup na kostkach rosołowych ani na mięsie lecz na wywarach z warzyw. To cenna informacja dla wegetarian i wegan.

DA VINCI
piątek:
- tortelini w sosie śmietanowym
- risotto wegetariańskie

sobota:
- polędwiczki wieprzowe
- spaghetti bologniese

niedziela:
- pierś z kurczaka w sosie śmietanowym
- makaron penne arabiata w pikantnym sosie pomidorowym

EMBE 
- tatar ze śledzia z grzanką
- krem z pomidorów
- placek ziemniaczany z łososiem w sosie śmietanowym

LA LUNA ROSA
- krem z dyni
- naleśnik z mascarpone
- spaghetti bologniese

PESTO
- pizza capriciosa
- krem z pomidorów
- papardele z łososiem i szczypiorkiem

ŚRÓDIEŚCIE
- hummus klasyczny z oliwkami lub z suszonymi pomidorami

TAJ MAHAL
- kurczak w sosie maślano-pomidorowym z chlebkiem NAAN

TAWERNA
- bałtyckie szproty z kutra podlane cytryną
- piracka zupa rybna (zabielana)
- okoń jeziorny z sosem z ogórka kiszonego podane z puree ziemniaczanym

TOM'S DINER
- mini burgery
- żeberka w miodzie
- luisiana wings w sosie chilli

W OGRODACH
- rosół z gęsi z lanymi kluskami
- makaron gryczany z sosem grzybowym i serduszkami drobiowymi
- mix sałat z marynowanym ozorkiem w sosie sojowym z sezamem i kiełkami

TRIO
- zupa węgierska
- medalion z piersi kurczaka zapieczony ze szpinakiem i mozzarellą, podawany z ziemniakami z wody i surówką
- spaghetti bolognese
- filet z flądry podawany z ziemniakami opiekanymi i surówką z kiszonej kapusty
- pierogi mix z okrasą 3 sztuki
- ciasto czekoladowo-wiśniowe z bitą śmietaną

Jak widać powyżej powtarzają się zupy kremy - zwłaszcza z dyni oraz spaghetti :) Wciąż czekamy na maila z BLIŻEJ oraz z COCO. W TRATTORIA BASILICO jeszcze nie wiedzą co przyrządzą. Do reszty restauracji albo nie mogłyśmy się dodzwonić, albo nie wiedziały jeszcze co będą podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz